Bildningsboxen
Image
Image

Bildningsboxen

2022
För en gångs skull passade han in. ”Helt enkelt normal”. Så beskrev Sigmund Freud känslan första gången han provade kokain. Det och mycket mer går att läsa om i Bildningsboxen.

Bildningsboxen är ett nytt koncept för att sprida forskning till en bred allmänhet. Den består av ett antal essäer där Sveriges främsta forskare berättar, förklarar och fördjupar händelser och fenomen som förändrat historien och samtiden. Essäerna spänner över filosofi, samhällsvetenskap, historia och ekonomi, men är skrivna i ett personligt och lättillgängligt format. Den första boxen gavs ut våren 2022 för att sedan utkomma årligen, och är ett samarbete mellan Norstedts förlag och det digitala bildningsmagasinet Anekdot på Stockholms universitet.

“Aktie-SM 1979” tillsammans med övriga essäer försågs med omslagsillustrationer av konstnären Anna-Maria Hällgren för att därefter paketeras i en box, typograferad med Anekdots egenritade typsnitt, i dels bronsskimrande folie, dels i partiell lack mot en grovgrängad petroleumblå yta. Ett grafiskt mönster pryder boxens rygg – föreställande en måncykel, från månskärva till fullmåne – inspirerad av essän ”Månmätning”, och som symboliserar visdom. På bo xens insida återfinns en reproduktion av ett av de äldsta marmoreringarna som gick att finna i Norstedts arkiv. Inlagan är typograferad i Johan Ströms klassiska typsnitt Indigo Antiqua.

Alla boxens delar, från övergripande koncept om folkbildning och tillgänglighet, till essäernas innehåll, enheternas fysiska form, dess materialitet och typografi har alla rötter i historien. Ibland kan man ana dessa rötter över ytan. Men ytterst ska alla delar nå ut och nå fram idag, vara relevant för vår samtid.

Hösten 2022 tilldelades Bildningsboxen Guld vid prisutdelningen av Svenska Designpriset i kategorin Redaktionellt/Bok med motiveringen: ”Forskningsinformation låter alltid trist, men forskare verkar alltid så spännande. Det här problemet angriper, och löser, Bildningsboxen på ett fenomenalt sätt genom en lättsam tonalitet och böckernas lockande format. Alltsammans förpackat på ett sätt som ändå ger läsaren känslan av hårda pärmar och bundna volymer, precis så som vi lärt oss att trovärdig fakta skall förmedlas. Vackra och iögonfallande texter, illustrationer, bilder och väl avvägda tryckeffekter skvallrar om att man lagt mycket kreativ kraft på att svenskarna skall bli klokare medborgare. Och vad passar bättre i tider som dessa än ökad förståelse för historia, samhälle och för andra människor.”

Designer
Designer: Fredrik Andersson
Produktfoto: Joakim Eklöf

Kategorier

Designer

Sök

D

som i Design
På designscenen visar vi upp vad design är i Jämtland, Härjedalen och Västernorrland. Här finns ett urval av innovativa produkter, tjänster och designprojekt som har utvecklat och bidragit till en kreativ samhällsutveckling. Design gör skillnad och det vill vi visa upp.

Delta med din design på designscen.se >>>