Boken Kvinnomöda
Image
Image

Kvinnomöda och skaparglädje

2013
Bokproduktion, formgivning och sättning av boken "Kvinnomöda och skaparglädje. Nedslag i Jämtlands och Härjedalens textilhistoria" skriven av Ulla Oscarsson,och utgiven av Jamtli förlag.

Bokens formgivare Lena beskriver hur det var när hon fick uppdraget: "När museiintendent och förste antikvarie Ulla Oscarsson knackade på dörren till min studio blev jag starstrucked. Jag kände till hennes insatser inom svensk museivärld och det textila kulturarv som hon vakat och värnat. Nu skulle Jämtland och Härjedalens textilhistoria bli bok. Ett livsverk och definitivt ett drömprojekt. Manusläsningen flöt fram och strukturen byggdes med lätthet. Det var flow och inte ens de fotograferade textilierna i glasmontrar med reflexer i glaset blev ett hinder. Det allra vackraste lyftes fram och foton med sämre bildkvalitet trollades med. Det var som att få öppna Ullas stora textila låda där trettio års arbete eller mer ligger".

Boken är tryckt på ett obestruket papper så sidorna med utbredda textilier ”ska kännas”. Kvinnans historia och de textila hantverken är nära förknippade. 325 bilder på 256 sidor berättas det textila arbetet och de sammanhang där hemmets nyttotextilier, prydnadsvävnader och kläder har tillkommit, det mödosamma textilarbetet å ena sidan och glädjen att skapa något vackert å den andra. Det handlar om Jämtlands och Härjedalens textilhistoria, men innehållet ger generell kunskap till glädje för varje läsare som fascineras av garnernas, tygernas och plaggens magi.

Boken recenseras på helsida i tidningen Hemslöjd av chefredaktör Cecilia B Dackenberg med rubriken ”Praktverk om textilglädje”. Kicki Gustafsson på Östersundsposten skriver ”Den begåvade Lena Andersson har formgett boken med säker hand, och låter närbilder på okardad ull och detaljer ur broderier och vävar få fylla hela sidor. Det känns modernt och inspirerande. Den hade helt klart kvalificerat sig som en av de nominerade till Augustprisets faktaboksklass”.

Boken nominerades till Svenska designpriset.
Designer
Designer: Lena Andersson

Kategorier

Designer

Sök

D

som i Design
På designscenen visar vi upp vad design är i Jämtland, Härjedalen och Västernorrland. Här finns ett urval av innovativa produkter, tjänster och designprojekt som har utvecklat och bidragit till en kreativ samhällsutveckling. Design gör skillnad och det vill vi visa upp.

Delta med din design på designscen.se >>>